diumenge, 24 de maig de 2015

60 Aniversari Laboratoris SALVAT: Missa i Concert. 22 de maig 2015

El 23 de maig de 1955 és la data de fundació dels Laboratorios SALVAT. Així doncs, volem celebrar amb els nostres mecenes els 60 anys de l'empresa farmacèutica. SALVAT és una companyia familiar, i com molt poques, ha aconseguit arribar a la quarta generació familiar. I ho ha fet sense perdre l'esperit innovador que el caracteritza.

El passat divendres 22 de maig de 2015 a les 19h, vam acompanyar el Sr. Javier Peris, President de SALVAT, i la seva família en aquesta celebració tan especial. Va consistir en una Missa a la Basílica de la Mercè de Barcelona. El Cor de Farmàcia vam posar les nostres veus a la cerimònia eucarística: els cants de missa van anar a càrrec nostre, així com la primera lectura i el salm, que van llegir el Pere Gomis i el Luis Quintairos, respectivament.

El cor vam realitzar les següents intervencions musicals:
  • Cant d'entrada      Canticorum Jubilo (G. F. Händel)
  • Acte penitencial   Senyor, tingueu pietat (A12, del Cantoral de Missa Dominical; adap. Oriol Martorell de la melodia Laudemus virginem del Llibre vermell de Montserrat (s. XIV)
  • Salm                     Salm 117: "Dad gracias al señor porque es bueno, porque es eterna su misericordia. ¡Aleluya, aleluya!"
  • Al·leluia               Cànon sobre el tema de Hallellujah de G. F. Händel (Jürgen Thiest)
  • Ofertori                Ubi caritas (Taizé)
  • Sant                      Zum Sanctus (F. Schubert)
  • Comunió              Ave Maria (Ferran Cruixent)
Ens va acompanyar a l'orgue l'Hèctor París, organista titular de la Basílica de la Mercè.

Els celebrants de l'Eucaristia van ser Mn. Xavier Armengol Siscares, Rector de la Parròquia de Santa Maria Magdalena d'Esplugues de Llobregat, i Mn. Joan Martínez Porcell, Rector de la Basílica de la Mercè de Barcelona.

En acabar la missa, es va oferir als assistents un petit concert:

  • Jesu, meine Freude BWV 227 (J. S. Bach), a càrrec del Cor de cambra BZM, sota la direcció de Pau Jorquera. Orgue: Daniel Tarrida. Violoncel: Oriol Aymat.
  • Herbarius, hortus sanitatis (Josep Ollé), a càrrec del Cor de Farmàcia i el Cor de cambra BZM, sota la direcció de Pau Jorquera. Teclat: Daniel Tarrida. Herbarius, hortus sanitatis és un sonet del poeta i farmacèutic tortosí Gerard Vergés (1931-2014). Es tracta d'un poema-farmacopea: explica en vers les propietats d'algunes plantes medicinals. El 2012 Josep Ollé va musicar el poema, unint salut i música amb una composició plena d'elements vegetals fets melodia. 
Va ser la primera vegada que es tornava a cantar aquesta obra després de la seva estrena el juliol de 2012. Per aquells que ja l'havíem cantat va ser molt emocionant, i per a la majoria de cantaires, que no hi eren el 2012, l'Herbarius ha esdevingut una descoberta inoblidable. Així doncs, l'obra amb que vam cloure la celebració és un apropament de dos pilars fonamentals de la humanitat: la música que ens fa éssers sensibles i la recerca en la salut humana; dos elements de gran interès per a SALVAT. 

Els laboratoris farmacèutics van obsequiar-nos a tots els músics amb una capsa-envoltori de medicament que contenia xocolata: un detall ideal i molt divertit.

A les 21h es va celebrar un sopar a la Casa Llotja de Mar de Barcelona, on hi van ser convidats el nostre President i el nostre Director musical. Van compartir la vetllada amb els nombrosos convidats de SALVAT, sota el sostre del Saló de Contractacions, envoltats per la vintena de quadres contemporanis de la col·lecció privada de Salvat.

Ens felicitem tots per aquest esdeveniment i desitgem al nostre mecenes un futur ple d'èxits. Salut i música!